WGS MRSA netwerk
Met whole genome sequencing (WGS) komt verspreiding van ziekteverwekkers vaker in beeld.
Wanneer dit een MRSA betreft is dergelijke verspreiding, onder de nodige voorwaarden, meldingsplichtig bij de GGD.
Door toename van de inzet van WGS in de diagnostiek is het te verwachten dat ook het aantal meldingen van MRSA clusters bij de GGD toeneemt.
Om hierop voorbereid te zijn heeft Rezisto het project ‘WGS MRSA netwerk’ gestart. Het doel van het project is tweeledig: Enerzijds zicht krijgen op transmissie van MRSA in de regio door regionale clusteranalyse van MRSA’s uit diagnostisch materiaal (zowel uit het ziekenhuis als uit de eerste lijn en de langdurige zorg). Anderzijds het maken van een regionale werkwijze voor opvolging van deze clusters.
Met het eerste deel gaan een aantal medisch microbiologische laboratoria uit de regio aan de slag. Voor het tweede deel is een werkgroep met vertegenwoordigers van de GGD en afdelingen infectiepreventie uit de regio
samengesteld.
De werkgroep ‘opvolgen’ start met het in beeld brengen van alle knelpunten, vraagstukken en belanghebbenden rondom opvolging van de genetische MRSA clusters. Na de inventarisatie volgt prioritering van de knelpunten. De belangrijksten verwerken we in een regionale aanpak voor de opvolging van
deze clusters.
Meer informatie is verkrijgbaar via Thera Habben Jansen (thabbenjansen@amphia.nl, werkgroep opvolgen) of Joep Stohr (j.stohr@etz.nl, werkgroep clusteranalyse)
Whole genome sequentie (WGS) bepaling is een proces waarbij onderzoekers de volledige set genetische instructies in een organisme ontcijferen, inclusief de genen die verantwoordelijk zijn voor ziekten.
Stel je het DNA van een organisme voor als een enorme bibliotheek met boeken. Elke “boek” bevat instructies voor verschillende aspecten van het organisme, zoals hoe het groeit, functioneert en zich ontwikkelt. Sommige van deze “boeken” bevatten ook foute instructies die kunnen leiden tot ziekten.
Door het sequencen van het genoom van een bacterie kunnen onderzoekers deze boeken (of DNA-sequenties) nauwkeurig lezen en begrijpen. Dit brengt eventuele fouten of mutaties in beeld die kunnen leiden tot resistentie tegen antibiotica.
Met deze kennis kunnen onderzoekers betere behandelingen en preventieve maatregelen inzetten om de gezondheid van patiënten te verbeteren en ziekten te voorkomen.
We gingen in gesprek met Joep Stohr, arts microbioloog bij het Elisabeth TweeSteden ziekenhuis die al enkele jaren ervaring heeft met het sequencen van resistente bacteriën die ziekte veroorzaken bij patiënten.
Kun je vertellen over het project waar je aan werkt met betrekking tot whole genome sequencing in ziekenhuizen?
Joep: “Wij richten ons op het sequencen van bacteriën die infecties veroorzaken. We willen beter begrijpen hoe deze bacteriën zich verspreiden en hoe we effectiever kunnen handelen om infecties te voorkomen.”
Met welke uitdagingen krijg je te maken en hoe ga je hiermee om?
Joep: “Een van de uitdagingen is het interpreteren van de sequentiegegevens en het vinden van gemeenschappelijke bronnen van infecties. We werken nauw samen met verschillende ziekenhuizen en experts om deze uitdagingen aan te pakken en effectieve strategieën te ontwikkelen. Door beter te begrijpen hoe infecties zich verspreiden en door preventieve maatregelen te nemen, kunnen we het aantal infecties in ziekenhuizen verminderen en de gezondheid van patiënten verbeteren.”
Hoe helpt WGS?
Joep vertelt: “Een voorbeeld is een geval op een afdeling oncologie in een ziekenhuis. Plotseling werden meerdere patiënten met een resistente bacterie ontdekt, wat leidde tot de aanname dat er mogelijk sprake was van een uitbraak. Dankzij WGS kon snel worden vastgesteld dat de voorkomende gevallen niet gerelateerd waren, maar eerder toevallige dragers van verschillende stammen van de bacterie. Dit voorkwam niet alleen dat er drastische maatregelen genomen werden, zoals het sluiten van de afdeling, maar illustreerde ook het potentieel van WGS om nauwkeurige diagnoses te stellen en effectieve acties te ondernemen.
Een ander voorbeeld was een regionale uitbraak van een infectie in verschillende ziekenhuizen. Door WGS toe te passen en gegevens tussen ziekenhuizen te delen, konden onderzoekers de bron van de infectie identificeren en de verspreiding ervan stoppen. Dit toont aan hoe samenwerking en geavanceerde technologieën zoals WGS levens kunnen redden en grote uitbraken kunnen voorkomen.”
Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Joep: “We blijven samenwerken met ziekenhuizen en experts om ons begrip van WGS te verbeteren en effectieve strategieën te ontwikkelen voor het voorkomen en behandelen van infecties. We hopen steeds positieve resultaten te zien die de gezondheidszorg ten goede komen.”