Transmurale Werkafspraken
Wat is het doel van Transmurale Werkafspraken?
In het project ‘Transmurale Werkafspraken’ streven we naar een soepele informatieoverdracht tussen zorgverleners van cliënten en patiënten die drager zijn of waarbij verdenking is van Bijzonder Resistente Micro-organismen (BRMO). Door de informatieoverdracht over BRMO te verbeteren werken we aan het voorkomen van de verspreiding van BRMO’s en aan het voorkomen van een toename van antibioticaresistentie.
Met dit project brengen we in kaart welke transmurale werkafspraken over patiëntoverdracht er in de regio al zijn gemaakt. in 2022 en 2023 hebben we interviews afgenomen met belangrijke sleutelfiguren in de zorgketen om een knelpuntenanalyse uit te voeren. Met deze resultaten hebben we in 2024 een overdrachtsbrief BRMO ontwikkelt die gebruikt wordt in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis. In 2025 houden we ons bezig met de evaluatie en optimalisatie van deze overdrachtsbrief.
Contact
Wil je graag meer informatie over dit project? Neem dan contact op met Danielle van Oudheusden of Julia Kremers.
In 2022 en 2023 zijn knelpunten in kaart gebracht die zorgverleners ervaren op het gebied van BRMO en transmurale werkafspraken. Dit is gedaan middels interviews met zorgverleners door de hele zorgketen heen uit ziekenhuizen, huisartsenpraktijken, VVT-organisaties, de GGD, en thuiszorgorganisaties geïnterviewd.
Alle verzamelde informatie uit de interviews is geanalyseerd en verwerkt in een adviesdocument. Hierin is beschreven welke afspraken er al zijn in de zorgketen, waar verbeterpunten liggen en welke interventies eventueel kunnen helpen bij het aanpakken van deze verbeterpunten.
Als belangrijkste verbeterpunt kwam naar voren dat de overdracht binnen de regio niet uniform en vaak niet compleet is. Hierdoor wordt een BRMO-status bij een patiënt niet altijd tijdig, op een juiste manier, of zelfs helemaal niet vermeld aan betrokken zorgverleners. Hierdoor zijn zorgverleners niet tijdig op de hoogte van de BRMO-status waardoor ze de patiënt niet passend kunnen ontvangen en/of onbeschermd verzorgen of behandelen.
Met de resultaten uit de knelpunten analyse- is in 2024 is, in samenwerking met het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis, een overdrachtsbrief ontwikkelt waarin de BRMO-status van de patiënt vermeld staat. Deze brief wordt op dit moment gebruikt in het Elisabeth-Tweesteden ziekenhuis. In de brief staat informatie over welke BRMO waar en wanneer is gevonden, wat dit klinisch en voor de patiënt betekent, welke hygiëne- en isolatiemaatregelen gelden, wanneer en door wie vervolgonderzoek moet worden gedaan en wat de consequenties van de uitslagen van de vervolgonderzoek zijn.
Met de projectgroep zijn we op dit moment bezig de overdrachtsbrief te evalueren bij de gebruikers. Wij vragen hen om een aantal vragen te beantwoorden over onder andere de kenmerken van de specifieke casus, betrokken zorgverleners, of er naar aanleiding van de overdrachtsbrief acties zijn ondernomen en wat de ervaring met de overdrachtsbrief is. We hopen hier snel resultaten van te kunnen delen en de overdracht verder te optimaliseren.